Ova Türleri ve Özellikleri
12 Temmuz 2024

Ova Türleri ve Özellikleri

Ova

Çevresine göre çukurda kalmış olan geniş düzlükler, ova olarak adlandırılır. Ovalar, fiziki haritalarda yüksekliklerine göre farklı renklerle gösterilmektedir. 0-200 metre arasında yer alan ovalar koyu yeşil, 200-500 metre arasında yer alan ovalar açık yeşil, 500-1000 metre arasındaki ovalar sarı, 1000-1500 metre arasında yer alan ovalar turuncu ve 1500 metre üzerindeki ovalar kahverengi ile belirtilir.

Ovalar, oluşumlarına göre farklılık gösterir ve bu nedenle çeşitli başlıklar altında incelenir.

1. Delta Ovaları

Delta ovaları, akarsuların taşıdığı alüvyonların deniz kıyısında birikmesiyle oluşan ova çeşitleridir. Delta ovalarının oluşabilmesi için akarsuyun havzasında bulunan yapının kolay aşınabilen bir tabakadan meydana gelmesi ve gelgit olayının yaşanmaması gerekmektedir. Delta ovaları bol miktarda alüvyon bulundurur. Ülkemizde Ege Bölgesi'nde Balat Ovası, Efes Ovası, Menemen Ovası, Dikili Ovası bulunurken, Akdeniz Bölgesi'nde Çukurova ve Silifke Ovası, Karadeniz Bölgesi'nde ise Bafra ve Çarşamba Ovası yer alır.

2. Karstik Ovalar

Karstik ovalar, karstik kayaçların sık bulunduğu arazilerde bu kayaçların çözünmesi sonucu oluşan ovalardır. Türkiye'de en çok Akdeniz Bölgesi'nde görülür. Tefenni Ovası, Acıpayam Ovası, Muğla Ovası, Korkuteli Ovası ve Kestel Ovası, bu tür ovalara örnek olarak verilebilir.

3. Çöküntü Ovaları

Çöküntü ovaları, yer kabuğu hareketleri sonucunda oluşmuş olan ovalardır. Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde Adapazarı Ovası, Balıkesir Ovası, Bursa Ovası, İnegöl Ovası ve Ergene Ovası bulunur. Ege Bölgesi'nde Soma Ovası, Bergama Ovası, Salihli Ovası, Söke Ovası ve Ödemiş Ovası yer alır. Akdeniz Bölgesi'nde Amik ve Kahramanmaraş Ovası bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi'nde Bolu Ovası, Düzce Ovası, Sulu Ova, Taş Ova ve Artova Ovası bulunur. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya Ovası, Elazığ Ovası ve Iğdır Ovası yer alırken, İç Anadolu Bölgesi'nde Konya Ovası, Kayseri Ovası, Aksaray Ovası ve Eskişehir Ovası bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Ceylanpınar Ovası, Suruç Ovası, Birecik Ovası ve Harran Ovası yer alır.

Ovalar, tarımsal faaliyetler açısından son derece önemli alanlardır. Verimli toprakları ve geniş yüzey alanları sayesinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bölgeler arasında yer alırlar. Ayrıca, ovalar, yerleşim yerleri ve ulaşım ağları için de stratejik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bursa Ovası Oluşumu ve Özellikleri

Bursa Ovası Oluşumu ve Özellikleri

Ege Bölgesindeki Ovalar Oluşumu ve Özellikleri

Ege Bölgesindeki Ovalar Oluşumu ve Özellikleri

Sakarya Ovası Oluşumu ve Özellikleri

Sakarya Ovası Oluşumu ve Özellikleri

Pasinler Ovası Nerededir?

Pasinler Ovası Nerededir?

Ova Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Ova Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Güncel

Sander Ovası Özellikleri

Sander Ovası Özellikleri

Güncel

Vardar Ovası Oluşumu ve Özellikleri

Vardar Ovası Oluşumu ve Özellikleri