{ "title": "Yüksekova", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Yuksekova-76.jpg", "date": "20.01.2024 16:22:12", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Yüksekova; Hakkari ilinin dört tane ilçesinden bir tanesi ve bu ilçenin yönetim merkezi olan şehirdir. Türkiye'nin Güneydoğu'nun uç tarafında, Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta yakınlarında, yer almakta olan ilçe, İran'a açılmış olan ve ileriki zamanlarda Irak'a açılacak olan sınır kapılarıyla Türkiye'nin stratejik önem taşıyan ilçelerinden biri olmaktadır.

Yüksekova Tarihçesi; Oldukça eski bir şehir olan Yüksekova'da MÖ 7000'lere kadar uzanıldığı kesin olarak belli değildir. MÖ 1000'de ise burada Urartular yaşamışlardır. Birinci Süleyman zamanında Osmanlı hakimiyetine alınan bu şehrin eski ismi Gevar'dır. Kent Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus'lar tarafından işgal edilmiş olsa da 5 Mayıs 1918'de Rus işgalinden geri kurtarılmıştır. 19. Yüzyılda Van şehrine bağlı Hakkari Livası'nın kazalarından biri olan Yüksekova, 1936 yılında ilçe haline getirilmiştir. İlçe merkezi eski ismi o zamalardaki adı ise Dize'dir. 1990'lı zamanlarda yoğun bir göç almaya başlamıştır. Ocak 2016 yılında Hakkari il merkezinin idari tedbirlerden dolayı Yüksekova ilçesine taşınacağı duyurulmuştur.

Yüksekova Coğrafyası; Yüksekova, Doğu Anadolu Bölgesi'nin Hakkari kısmında yer almaktadır. Kuzey tarafında Van'ın Başkale kazası, doğu tarafında İran, güney tarafında Irak, batı tarafında ise Hakkari ana ilçesi yer almaktadır. Yüksekova, dağlarla çevrili bir çöküntü alanında yer almaktadır. Ovanın yükseltisi ise 2000 metre civarındadır. Genişliği 15 kilometre, uzunluğu ise 40 kilometre kadardır.

Yüksekova İklimi; Kapalı bir havzaya sahip olan ova, kış mevsiminde soğuk hava akımlarının üzerine gelmesinden dolayı kış mevsimi soğuk geçer. İlçeye ve kente genel anlamda sert bir kara iklimine sahip olmaktadır.

Yüksekova Nüfusu; TÜİK'in yayınlamış olduğu 2013 son sayım neticelerine göre ilçe merkezi nüfusu 67.000, ilçe nüfusu ise 116.327'dir ki, Türkiye'de yer alan diğer ilçe merkezleri ile kıyaslandığında nispeten büyük bir şehir sayılabilmektedir. 1990'lı zamanlara kadar kendi halinde ufak bir şehirken, bölgede o yıllarda yaşanmış olan şiddetli olaylar ve köy boşatma olaylarından dolayı nüfusu çok hızlı ve düzensiz bir artışa sürüklemiştir. Bu zamanlarda bile Yüksekova bu nüfusu çok taşıyamamaktadır. Düzensiz yapılaşma olması, yetersiz alt yapı bulunması, sağlık ve eğitime olan hizmetlerinin yetersiz olması hala çözülmüş durumda değildir. 2014 yılına göre yapılan nüfus sayımında 116.327 olmakta ve halkın %93'ü Kürt, kalan kısmı ise yani %7'si Arap, Türkmen ve Acemi'dir. Fakat son yıllarda Yüksekova'da iş olanaklarının artmasıyla halk ilçeye tekrardan göç etmeye başlamıştır.

Yüksekova Kültürü; Yüksekova ilçesi, üç ülkenin birleştiği alan olmasından ötürü bir kültür timsalidir. İlçenin ovalık yerlerinde yer alan Sümer, Hitit uygarlıkları Mezopotamyasından kalmış olan birden fazla tarihi yapı mevcuttur.
" } ] }