{ "title": "Tercan Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Tercan-Ovasi-67.jpg", "date": "21.01.2024 07:07:14", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tercan ovası, çevresine göre daha alçak kesimde kalan alüvyonlarla örtülü olan akarsuların derine gömülmemiş olduğu eğimiz az düz toprak parçasıdır. Erzincan ilinde yer alır. Ortasından Karasu akan bu ova tarım açısından oldukça verimlidir. Üzerinde kuru ve sulu tarım yapılır. Etrafı dağlarla çevrili olan bu ovanın denize olan yükseklik ölçümü 1200 metredir. Bu ovanın uzunluğu yaklaşık 40 kilometredir. Toplam alanı ise 500 kilometre karedir. Tercan ovasının eğimi az olduğu için akarsular menderes oluşturarak akar derin değildir. Tektonik yapılı çöküntü ovasıdır. Çöküntü (Tektonik) ova, yer kabuğu hareketleriyle salınımlar ile çöken sahaların zamanla alüvyonlarla dolmasıyla oluşmuştur.

Tercan ovası, doğu bölgesine özgü has karasal iklime sahiptir. Ova dışı alanlar sert karasal iklim özelliğindedir. Ova alçakta kaldığı için sıcaklık değerleri değişir. Tercan ovasında yaşam çevresine göre daha uygundur. Bozkır bitki örtüsü görülür. Bu alanda tarım ve hayvancılık gelişmiştir. Ekonomi buna göre şekillenir. Buğday, arpa, çavdar, fiğ, kuru fasulye, patates, kuru soğan, elma ve birçok sebze, meyve başlıca tarım ürünleri içerisindedir. Tercan ovasında küçükbaş hayvancılık gelişmiştir. Keçi, koyun yetiştiriciliği sık rastlanır. Yerleşim yoğunlukla ova üzerinde kurulmuştur. Geniş mera alanlarıyla yetiştirilen hayvanların organik besinlerinin sağlanmasında önemli bir yeri vardır.

Tercan ovasının Türkiye coğrafyasında yeri

Erzincan ilinin ovasıdır. Birinci derece deprem kuşağı olduğu için tektonik ova özelliğine sahiptir. Dağlar, ovaya belirli sıra ile çeşitli yönlerde uzanır. Ovalar birbirine boğazlarla bağlanmıştır. Erzincan ovası doğu- batı yönde uzanır. Fırat vadisinin iki yanında Sansa boğazına kadar olan alandaki birçok düzlük Tercan ovasını oluşturmaktadır. Verimlilik açısından zengin olan bir ova kapsamındadır. Türkiye'nin deprem kuşağı Doğu Anadolu Bölgesi fay hattı üzerinde yer alan Tercan ovası belirli noktalarda yer altı sıcak sularına da sahiptir. Sıcaklığın ovalarda dengeli dağılımı önemli yer olmasını sağlamıştır.
" } ] }