{ "title": "Sakarya Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/sakarya-ovasi.jpg", "date": "21.01.2024 20:42:26", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sakarya Ovası, bu ova Sakarya nehrinin aşağısında Sakarya ilinin merkezinde bulunan ovadır. Fay hattım üzerinde meydana gelen çöküntü alanında Sakarya nehrinin taşımış olduğu alüvyonların doldurulmasında tektonik kökenli olan bir ova meydana gelmiştir. Kuzey Anadolu fayının üzerinde bulunana Sakarya ovası özellikle tam bir elips şekline benzemektedir. Sakarya ovası Sapanca gölünün bulunduğu bölgeyi de kapsamaktadır. Ayrıca Sakarya ovası İzmit'in doğusuna kadar uzanabilmektedir. Sakarya ovası aynı bir körfez gibi hem Güneydoğu hem de Doğu tarafına kadar genişlemektedir. Sakarya ovası deniz seviyesinden yaklaşık olarak 30 metre yüksekliğindeki Sakarya nehrinin taşımış olduğu alüvyonlar ile kaplı olmaktadır. Sakarya ovası hemen Sakarya ırmağının yanında olmasından dolayı buradan giden sular Sapanca gölüne giderek çark suyu görevi ile Sakarya nehrinin bir kolu olan Mudurnu çayına kadar ulaşabilmektedir.

Sakarya Ovasının, Sakarya ırmağının suyu özellikle alüvyon toprağa sahip ovada ise yer altı suyunun derinliği ise yaklaşık olarak 3 ile 5 metre civarındadır. Ayrıca Sakarya ovasının bazı kısımlarında mevcut olan bataklıklar içerisinde drenaj çalışması yapılmaktadır. Özellikle eğimin çok az olduğu ve kıvrımların daha fazla olan Sakarya ırmağı zaman içerisinde farklı yatak değiştirdiği gösterilmektedir. Beş köprü Sakarya'nın merkezinin doğu kenarında olmasına rağmen Sakarya nehri şehrin kenarında Roma köprüsüne de yaklaşık olarak 4 km uzak mesafede akmaktadır. Zaman içerisinde meydana gelen ada pazarının diğer adı Ada köyün her iki tarafında Sakarya'ya akarak birleşmesinden dolayı bu ismi almıştır. Sakarya ovasının kuzeybatısında Çam Dağı, Güneybatısında Kerem Ali Dağı, Kuzeybatısında Kocaeli Platosu ve Güneydoğusunda ise Samanlı dağları ile sınırlı olmaktadır.

Sakarya Ovası, düz bir ova olan Sakarya ovası kıvrımlar oluşturarak akar. Ayrıca Kuş bakışı görünümü Sakarya ovasının uzunluğu yaklaşık olarak iki kat daha fazladır. Genellikle Sakarya da yaşayan nüfusun büyük kesimi Pamukova ve Ak ova da ikamet etmektedir. Hatta ovanın çevresinde bulunan yerleşimler ise toplu olarak bulunmaktadır. Sakarya ovasında sıklıkla yaşanan deprem, sel taşkınları, su baskınları sebebi ile insanların yerleşim yerleri genellikle ovanın yüksek olan kısımlarında ya da ovanın kıyılarında bulunmaktadır. Bütün Türkiye'de yaşandığı gibi Sakarya ovası da hem sanayi hem de yerleşme işgali sebebi ile karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca Sakarya ovasının taban suyunun çok yüksek olduğu zemininde alüvyon olan arazilerde meydana gelen depremin şiddeti daha fazla hissedilmektedir. Burada yaşanan deprem sonrasında insanların yaşadığı bölgeler tahliye edilerek üzeri kaya olan Karaman ve korucuk bölgelerine geçiş yapılmıştır.
" } ] }