{ "title": "Marmara Bölgesindeki Ovalar", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/marmara-bolgesindeki-ovalar.jpg", "date": "20.01.2024 04:50:30", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Marmara Bölgesindeki Ovalar, Marmara bölgesi; Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Balkan yarımadası ile Anadolu arasında bir geçiş alanı oluşturur. Avrupa ile Asya kıtlarını bu bölgede birbirlerine bağlanır. Yaklaşık yüz ölçümü 67,000 km2'dir. Türkiye topraklarının %8,5 teşkil eder. Adını bütünüyle toprakları için de bulunan Marmara denizinden alır. Türkiye'nin ortalama yükseltisi en az olan bölgesidir. Bölgenin en önemli yükseltisi, güneyde Samanlı dağları, Trakya bölümünde Karadeniz boyunca uzanan Yıldız dağları (Istranca) ve güneyinde Uludağ oluşturur. Bu dağlar orta yüksekliktedir. Bölgenin en önemli düzlükleri (Ovaları) ise Ergene, Adapazarı, Yenişehir, Karacabey, İnegöl, Balıkesir, Bursa ve İznik ovalarıdır. Bu bölgedeki yer kabuğu tektonik (Yer kabuğunun yapısının oluşumu ve iç kuvvetlerle şekillenmiştir) yapıya sahiptirler.

Ergene ovası

Adını üzerinden geçen ergene nehrinden alan bu ovanın, havza büyüklüğü 17,323 km2'dir. Marmara bölgesinin kuzeybatı kesiminin, ergene havzasıyla kuzeybatı Marmara kıyılarını kaplamaktadır. Kuzey ve kuzeydoğusunda Yıldız dağları, güney doğuda Ganos ve güneyde koru dağlarıyla çevrilidir. Karasal iklimin egemen olduğu bölge, kışları çok sert geçer, yazlar da sıcak geçer. Doğal bitki örtüsü bozkırdır. Dağlara doğru ormanlık alanlar artmaktadır. Ergene ovası, nüfus yoğunluğunun çok olduğu, verimli bir tarım alanına sahiptir. Ayrıca topraklarında linyit yatakları bulunmaktadır.

Adapazarı Ovası

Samanlı dağları ile Karadeniz arasında, kuzey Anadolu fay bölgesi üzerinde bulunmaktadır. Sakarya nehrinin getirdiği alüvyonların birikmesiyle oluşmuş tektonik (Hareketli) bir ovadır. İstanbul'un Anadolu'nun iç kesimlerine bağlantısını sağlayan en önemli kara yolları üzerinde bulunur. Oldukça düz ve geniştir, havza alanı 600 km2'dir. Birinci derecede deprem kuşağında yer almaktadır. Batısında gecen Sakarya nehri Karadeniz'e dökülür. Bataklık ve sazlık alanlar Sakarya nehrinin eski yataklarını kaplamaktadır.

Yenişehir ovası

Ova doğu ve batı istikametine doğru bir elips şeklindedir. Kuzeyinde Katırlı ve Samanlı dağları, batısında Dinboz ve Kazancı dağları, güneyinde Okuf, ayaz subaşı doğuda ise Hayriye, İncirli tepeleri bulunmaktadır. Havza alanı yaklaşık 15,478 hektar dır.

Karacabey Ovası

Bursa ovasından Görüklü sırtları ile ayrılır. Mustafakemalpaşa ovasından çok hafif bir yükseltiye sahiptir, hara sırtlarıyla ayrılır. Fakat genelde ova Karacabey ovasının devamı gibidir. Batıda Susurluk, Manyas ovaları ile birleşir, havza alanı 18,000 hektar dır.

İnegöl Ovası

Kuzeyde Yenişehir ovasından ayrılır. Doğusunda Ahı dağı güneyde Uludağ sırasının doğu uzantısı olan Domaniç dağları bulunmaktadır. Ovanın batısı ise Uludağ'ın yamaçları ile çevrilidir. Havza alanı 14,800 hektar dır.

Balıkesir Ovası

Marmara bölgesinin güneyinde bulunan ova, adını batısında bulunan Balıkesir kentinden almaktadır. Batı ve kuzeyinde Değirmen. Kalfa, Yeren, Ortaçal ve Karaçal tepeleri bulunmaktadır. Doğuda Simav çayı vadisi ile Ardıçlıbayır, Sapanca sırtları ve Kartal Tepe, güneyde Çatal Dağ, Yapalak Tepe, Yılanlı Tepe ve Devealanı tepesi bulunmaktadır. Havza alanı 45,000 hektar dır.

Bursa ovası

Güneyde Uludağ, kuzeydoğuda Gemic dağı, kuzeyde Mudanya adlarıyla anılan tepeliklerle çevrilidir. Kabaca basık bir elips biçiminde olan ova kuzey, güney doğrultusun 10 km doğu, batı doğrultusun 40 km uzunluğundadır. Havza alanı 39,218 hektar dır.

İznik ovası

Kuzeyden Samanlı dağları, doğudan deprasyon alanını Pamukova çöküntü alanından ayıran yüksek eşik sahası, güneyden ise Gürle dağı ve avdan dağları çevrelenmiştir. Havza alanı 9000 hektar dır.
" } ] }