{ "title": "Malazgirt Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/malazgirt-ovasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:43:28", "author": "VELİ ATAY", "article": [ { "article": "
Malazgirt ovası, Muş şehir alanının doğu bölgesinde yer aldığı bilinmektedir. Çok geniş bir bozkır görünümüne sahip olan bu ovanın bilinen yüzölçümü değeri yaklaşık olarak 450 km2 olduğu tahmin edilmektedir. Muş'un meşhur ovalarından birisi olduğu bilinen Malazgirt Ovası aynı zamanda Murat ırmağının kuzey batısından geçer. Malazgirt ovası güney kısmında yer alan Süphan Dağı ile uzantıları sebebiyle de Van Gölünden ayrıldığını söyleyebiliriz. Yer yer bu geniş bir alana yayılan Süphan dağlarından aşağıya doğru inen akarsularca yarılmış olup artık bu ovamız oldukça geniş bir bozkır görünümünü aldığı anlaşılabilir.

Malazgirt Ovasının da bulunduğu Muş İli Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan, Yukarı Murat Havzasında, Van-Bitlis karayolu güzergahı üzerinde yer alan bir ilimizdir.

Malazgirt, Muş şehrinin bir ilçesi olarak bilinmektedir. Gerek Ovası ve kalesi ile gerek de tarihi Malazgirt Meydan Muharebesiyle tanınmış bir ilçenin adıdır. Bu ilçenin yüzölçümü 1534 km2 olduğu bilinmektedir. Muş iline olan uzaklığı ise 137 km civarındadır.

1071 yılında Selçuklu sultanı olan Alparslan Malazgirt'te Bizanslıları yenilgiye uğratır. Bu zafer ile hem Anadolu'da Türk birlikteliğini sağlamak için hem de Malazgirt ilçesinin tarihi için çok da önemli bir yere sahiptir.

Muş ilinin özelliklerinden bir tanesi tektonizmanın oluşması sebebiyle iç bükey bir şekil almış Malazgirt Platosu (Ova), Muş Platosu (Ova) gibi tektono çukurları ise çok belirgin olan jeomorfolojik bir yapı oluşturduğu bilinmektedir.

Muş il alanının yüzde 27.2'sini ovaların kapladığı bilinmektedir. Bunların aralarında en önemli olanları ise Muş, Liz Malazgirt ve Bulanık Ovalarıdır.

Jeolojik devirlerin olduğu zamanlarda tektonik kırımlarla oluşan zaman zaman küçük çaplı depremler ile çok geniş tabanlı olan Malazgirt Ovası'nı ortaya çıkarmıştır. Adını aldığı bu İlçenin güney bölümünü kuşatan ova çok yüksekte olan bir plato görünümüne sahip olup, plito zaman geçtikçe gerek meşhur Süphan dağının ve gerekse eteklerindeki küçük çaplı olan volkanların çıkarmış oldukları bilinen lavlarla ve de zaman zaman kaya kütleleriyle kaplanmıştır.
" } ] }