{ "title": "Karstik Ovalar", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Karstik-Ovalar-76.jpg", "date": "21.01.2024 09:22:04", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "
Karstik Ovalar: Ülkemizde görülen ova türlerinden biridir. Yeryüzü şekillerinden deniz seviyesinden yüksek olan düzlüklere ova adı verilir. Oluşumuna göre ovalar şunlardır:
Karstik Ovaların Özellikleri Nelerdir?

Bu türler içinde Karstik ovalar daha çok Akdeniz ve İç Batı Anadolu Bölgesinde görülmektedir. Karstik Ovalar; Kalkerli toprakların oluşturduğu ova çeşidine denir. Bu ovaların toprak oluşumunda kolayca eriyebilme çözülme özelliğine sahip olan kalker, kireç taşı, dolomit, kaya tuzu, alçı taşı yüksek oranda bulunmaktadır. Bu yapıdaki araziler yağış ve iklim koşullarıyla zamanla uvala ve polyeleri oluşturarak karstik ovanın oluşumunu sağlamaktadır. Karstik ovalar diğer ova türlerine nazaran daha küçük alanlıdır. Karstik ovalar üzerinde genellikle terra-rosa toprak oluşumu görülmektedir. Karstik ovaların ortaya çıkış sebeplerinden biri de geçmişte yaşanmış olan tektonik hareketlerdir. Karstik ovaların içte kalan kısımlarında yer yer bataklık ve göllere rastlamak mümkündür.

Karstik ovalara gölova ve polye ova da denilmektedir. Karstik ovaların toprakları kireç içerdiği için tarıma elverişli değildir, verimsizdir. Karstik ovaların olduğu bölgeler aynı zamanda deprem bölgesi (Fay hattı) üzerindedir. Bu bölgelerde sıcak su kaynaklarına da sıkça rastlanmaktadır.

Ülkemizdeki Karstik Ovalar Şunlardır
Muğla Ovası: Karstik özellikler taşıyan bu ova Akdeniz ve Ege Bölgesinde toprakları olan bir ilimizdir. Menteşe kalker platosunda, çeşitli depresyonların karsılaşmasıyla oluşmuş çanak şeklinde bir yapıya sahiptir. Dıştan bakıldığında denizden yüksek, üstü düz çanağa benzer çukur bir görünümdedir.
" } ] }