{ "title": "Karadeniz Bölgesi Ovaları", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/karadeniz-bolgesi-ovalari.jpg", "date": "20.01.2024 18:29:39", "author": "yaşar bahşi", "article": [ { "article": "Karadeniz Bölgesi Ovaları, Karadeniz bölgesi ismini, komşu olduğu Karadeniz'den almıştır. Ülkemizde önemli bir nüfusa sahip olan bölge tarım açısından önemli ve verimli bir toprak hazinesine sahiptir. Bol yağış alan iklim koşulları bölgede, başta tütün, mısır, çay, fındık ve bu tarım ürünleri gibi bolca neme ihtiyaç duyan diğer tarım ürünlerinin yetişiyor olması Karadeniz bölgesi için önemli bir kaynak oluşturmaktadır. Karadeniz bölgesi üç kesime ayrılmıştır. Bu kesimler;
Karadeniz bölgesinde bulunan çok sayıda dağlar ve ovalar, bölge olarak dağılım göstermektedir. Bölgenin en uzun dağları Doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Doğu Karadeniz bölümünde dağlar iki sıra halinde uzanmaktadır. Batı Karadeniz'de ise birbirine paralel üç sıra halinde dağlar uzanmaktadır. Bu üç sıra halinde uzanan dağlar, Orta Karadeniz'de kıyıdan uzaklaşıp, tek sıra halinde uzanmaya devam etmektedir. Belirtilen bölgelerdeki dağ uzantıları sayesinde oluşan çeşitli ovalar mevcuttur. Bu ovaları iki şekilde ayırırız: Bölgenin en geniş alana sahip kıyı ovaları;
Karadeniz Bölgesinde yer alan diğer ovalar ise iç kesimde yer almaktadır. Bu iç kesimde yer alan ovalar ise;
Taşova

Taşova ilçesi, çok verimli alüvyonlara sahip olan Erbaa ovasının batısına uzanan girintisinde yer almaktadır. Taşova ilçesi, doğal orman sınırları içerisindedir. Yer yer korunmuş ve bozulmuş ormanlar vardır. Ağaç çeşitleri arasında kayın, meşe, çam ve ardıç ağaçları bulunmaktadır. İçerisinden Yeşilırmak geçmekte olan Taşova, toprak açısından zengin minerallere sahipliği ile yıllar boyu tam bir tarım ilahı halinde olmuştur. Bazen Karadeniz ikliminin bazense İç Anadolu ikliminin gözlendiği Taşova, aslında tarım açısından el verişli bir toprağa sahipken günümüzde kentleşme dönüşümü nedeni ile kooperatif konutlara kapatıldığı için tarımsal yetiştiricilik ve besicilik kısıtlanarak, azalmaya gitmektedir.

Suluova

Önceki ismi Suluca olan bir bucakken, 1946 yılında Suluova ismini alarak ilçe olmuştur. Suluova ilçesi, Orta Karadeniz Bölgesinin en şirin ilçelerinden biridir. İlçenin ekonomik yapısında Şeker fabrikası, maden ocakları önemli yere sahiptir. Yanı sıra, son 30 yıl içerisinde yeni sanayi yatırımları genişlemiş, hayvan ve tarımcılık alanı geliştirilmiştir. Bunun dışında ise çok zengin bir linyit kaynağına sahiptir.

Merzifon

Merzifon ilçesinin ismini nereden ve nasıl aldığı ile ilgili çeşitli rivayetler olsa da hala nasıl ve kim tarafından bu ismi aldığı ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Merzifon ilçesi; ülkemizde birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan iller ve ilçelerin en başında gelmektedir. Bunun en önemli sebebi ise Karadeniz sahiline ve Orta Anadolu'ya giden tüm yolların Merzifon'da kesişmesidir. Merzifon ilçesini yurt bellemiş ve önemle toprağı etmiş birçok uygarlık bulunmaktadır. Bu uygarlıkların bazıları ise; Frigler, Kimmer ve İskitler, Pontus Devleti, Roma imparatorluğu dönemi, Emeviler, Bizanslılar, Danişmentliler, İlhanlılar, Selçuklular, Osmanlılar, Eratna Beyliği, Taşanoğulları'dır. Merzifon ilçesi tam anlamı ile tarihe tanıklık etmiş topraklar arasında ismini korumaktadır. Çeşitli höyükler ve birçok anıt mezar bulunan Merzifon ilçesi yerleşim açısından da yoğun şekilde tercih edilmektedir. Doğal güzelliği ve çeşitli bitki yelpazesi ile göz dolduran Merzifon; Amasya'nın en meşhur ilçesidir.

Turhal

Turhal, İç Anadolu'yu Karadeniz'e, Doğu Anadolu'yu Batı'ya bağlayan yolların kesiştiği yerde kurulmuştur. Yeşilırmak havzasında yer alan Turhal, tıpkı Merzifon ilçesi gibi tarihe tanıklık etmiş olan önemli bir Karadeniz ilçesidir. Milli mücadelenin en önemli adımı olan Samsun'dan Amasya'ya; oradan da Sivas'a geçen Mustafa Kemal Atatürk'ün güzergahında, Turhal vardır. İşte bu geçişler Turhal'ın kaderinde dönüm noktasıdır olmuştur. Şu an binlerce nüfusa sahip bir ilçe olan Turhal hem yerleşim açısından hem de bereketli toprağı sayesinde tarım ve hayvancılık açısından önemli bir ilçedir.

Boyabat

Milattan önce, yaklaşık 3000 yıllık geçmişe sahip olan Boyabat ilçesi, doğal tarihi yapısını hala korumaktadır. Orta Anadolu'nun kara iklimine daha çok sahip olan Boyabat ilçesi, sel yarıkları ve çöküntülerinin oluşturduğu dikkat çeken bir araziye sahiptir. İlçe sınırları içerisinden geçen Gökırmak, bir vadi oluşturmuştur. Bu vadi, Türkiye'nin en iyi pirincinin yetiştirildiği vadi unvanına sahiptir.

Tosya

Kastamonu ilinin bir ilçesi olan Tosya, 1.186 km2'lik bir alana sahip, Batı Karadeniz bölgesine bağlı, Kuzey Anadolu Fayının Ilgaz ve Kös Dağları kenarında oluşturduğu çöküntü alanında bulunmaktadır. Bilinen en eski ve hala en çok ekonomik gelirini pirinçten sağlayan Tosya ilçesi, mutfak mobilyası ve Amerikan kapı diye nitelendirilen iç mekân kapılarının üretimi ve ihracatı yapılmaktadır. İlçe yöre halkı ise Tosya ilçesine özgü elişlerinden geçimini sağlamaktadır.

Bafra Ovası

Diğer bir adı ile Kızılırmak Ovası olan Bafra ovası, delta özelliğini kaybetmemiş Karadeniz bölgesindeki tek sulak alandır. Bafra Ovasının 5174 hektarı yaban hayatı geliştirme sahası ilan edilmiştir. 1994 yılında su kuşları yaşam alanı olduğu belirlenmiştir. Çok tipik bir delta olarak karşınıza çıkan aynı zamanda Bafra ovası da denilen 550 km2'lik bu alüvyal düzlük, Kızıl ırmağın getirdiği alüvyonların biriktirilerek birleşmesi sonucunda meydana gelmiştir. Göçmen kuşların sonbaharda inip ilkbaharda kalkışına kadar olan süreci geçirmek için beslendiği ve yaşadığı su alanıdır.

Çarşamba Ovası

Samsun ilinin Kuzeydoğusunda yer alan Çarşamba Ovası, Yeşil ırmağın getirdiği alüvyonların biriktirilerek birleşmesi sonucunda meydana gelmiştir. Çarşamba Ovası'nın bereketli ve verimli toprakları yüzyıllardır tarımsal ve hayvansal edinimin temelini oluşturmaktadır. Çarşamba Ovasında milattan önce 8. Yüzyılda amazonların (Kadın savaşçılar) yaşadıkları bilinmekte olup birçok tarihi olaylara şahitliği vardır.
" } ] }