{ "title": "Iğdır Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Igdir-Ovasi-14.jpg", "date": "19.01.2024 14:09:48", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Iğdır Ovası: bu ova adından da anlaşılacağı üzere Iğdır ilinde bulunmaktadır. Iğdır ovasının bir diğer adı Sürmeli Çukurudur. Aras Dağlarının Aras Irmağı'na inen eteklerinde ve Büyük Ağrı Dağının güneyine uzanır. Kuzeyden Aras Irmağıyla sınırlanan ova, doğu batı doğrultusu ile bir kısmı İran topraklarına giren, yer yer engebeli düzlüklerden oluşmuştur. Iğdır Ovası, Aras Irmağı tarafından yanlan Erzurum Horasan oluğunun bir uzantısıdır. 700-1.000 m yükseltide bir çöküntü alanıdır. Geç oluşan Alpin faylanma sonucu olarak Pliosen dönemi başlarında oluşmuştur. Güneyde kalan kısım, Büyük Ağrı Dağı eteklerinde lavlarla örtülüdür. Aras Irmağı boyunda kum çakıl ve kil depoları vardır. Sulama Aras Irmağı üstünde bir regülatör aracılığıyla ovaya yayılan kanallarla yapılır. Ortalama çok düşük bir yağış (252 mm) alan ovada, elverişli sıcaklık koşulları ile sulama sonucu tahılların ile şeker pancarı, pamuk benzeri endüstri bitkileriyle elma, kayısı, armut gibi meyveler yetiştirilir.

Iğdır Ovası Bitki Yetiştiriciliği: 3539 km² arazisi olan Iğdır ovasının Iğdır ilindeki toprakların %26'sı (922 km²) ova arazisinden oluştuğu görülür. Bu ovalık alanın yaklaşık olarak 73.768 ha'lık bir kısmı ekilen ve dikilen tarım alanlarından oluşur. 1953 senesinde Iğdır ovasında başlatılan sulama projesi ovaya ekonomik önem kazandırmıştır. Ovanın doğu bölümünde devam eden sulama ve arazi ıslah çalışmalarıyla tarım faaliyetleri batı bölümüne göre daha geri kalmıştır. Iğdır ovasında yetiştirilen ürünler içinde endüstri bitkileri daha fazladır. Bu ürünler içinde en önemli olanları ise şeker pancarı, pamuk ve ayçiçeğidir. Şeker Pancarı, 1956 yılında Erzurum Şeker Fabrikasının açılması ile 1958 yılından sonra, Iğdır ovasında ekilmeye başlanmıştır. Endüstriyel bitkiler içerisinde tarımı en çok yapılan bitki olmakla birlikte, Iğdır'da şeker fabrikasının bulunmaması nedeniyle komşu iller olan Kars, Ağrı ve Erzurum'daki şeker fabrikalarına gönderilir. Şeker pancarının komşu illere gönderilmesi nedeniyle yıllık ürün kaybı oluşmaktadır. Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçiyi, son zamanlarda şeker pancarı yerine ayçiçeği ekmeye yönlendirmektedir.

Ekilen Diğer Bitkiler: Iğdır Ovasında, tarımı çok eski olan ve Ortaçağ'a kadar giden diğer bir sanayi bitkisi pamuktur. Şeker pancarıyla ayçiçeği tarımının geliştirilmesiyle ekim alanı az olan pamuğu eken çiftçi sayısı şu an bir elin parmağını geçmiyor. Iğdır Ovası ve çevresinde önemi olan tahıl, tarım arazilerin yaklaşık %55'inden fazla bir alanda yapılıyor. Buğdaydan sonra en fazla ekilen ürün arpadır. Hayvan yemi olarak kullanılan arpa, daha çok dağlık alanlarda ekilir. Arpadan başka mısır ve çeltik gibi ürünlerde ekiliyor. Ancak bunların ekonomik değeri çok fazla değildir.

" } ] }