{ "title": "İç Anadolu Ovaları", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/ic-anadolu-ocalari.jpg", "date": "23.01.2024 03:42:00", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "İç Anadolu ovaları, iç Anadolu'da bulunan ovaların çoğu fay hattı boyunca uzanmış olan ovalardır. Deprem gibi tektonik olarak oluşmuştur. Eski göl tabanlarını kaplayan alüvyonlar bu ovaları oluşturur. İç Anadolu bölgesindeki ovalar şunlardır.

İç Anadolu'da bulunan ovalar
Konya ovası, Türkiye'nin en büyük ovası olma özelliğine sahiptir. Bu ova ülkenin tarımının yüzde on yedisini karşılar. Nüfusun çoğu geçimini tarım ile sağlar. Ovanın alçak olan kesimlerinde yazın kuruyan bataklıklar yer alır. Son yıllarda Konya ovası kurumaya başlamıştır. Ova da geçim tarıma bağlıdır. Ayrıca koyun yetiştiriciliği yapılır.

Sakarya ovası, Sakarya nehrinin aşağı kısmın da il merkezinde yer alan bir ovadır. Tektonik kökenli bir ovadır. Deniz seviyesinde otuz metre kadar yüksek de yer alır.

Eskişehir ovası, iç Anadolu bölgesinin kuzey batısında yer alan tektonik kökenli bir ovadır. Porsuk çayı burdan geçer. Zengin bir tarım alanıdır, işlek Demir yolu ve karayolu geçer.

Akşehir ovası, Konya ilinin Akşehir ilçesinde bulunan bir ovadır. Kasaba bu ova üzerinde kuruludur. Tarım ve hayvancılık asıl geçim kaynağıdır. Tahıl üretimi yapılır.

Ereğli ovası, Konya ilinin yüz kırk yedi kilo metre uzağında Ereğli ilçesinde yer alan bir ovadır.

Çubuk ovası, Ankara ilinde bulunan bir ovadır. Ankara savaşı bu ovada olmuştur.

Kayseri ovası, Erciyes dağının kuzey kısmını kaplayan bir ovadır. Tektonik olaylar sonucu oluşmuş bir ovadır.

Develi ovası, Kayseri ilinin içerisinde yer alır ve büyük bir yerleşim alanına sahip bir ovadır.

Ankara ovası, Ankara'nın en geniş ovasıdır.
" } ] }