{ "title": "Gediz Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/gediz-ovasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:49:18", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Gediz Ovası, Ege bölgesinde yer almaktadır. Sarıgölden başlayan ova Manisanın batı kısmına kadar uzanan oda geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Gediz ovasının uzunluğu 150 km ve genişliği 20 km kadar bulmaktadır. Coğrafi olarak Boz dağlar ile güneyinde yer alan Küçük Menderes Ovasından ayrılmaktadır. Gediz Ovasının diğer kolu ise Yunt Dağları ile kuzeyindeki Bakırçay Ovasından ayrılmaktadır. Jeopolitik konum olarak Yunt Dağlara, Bakırçay, Boz dağlar ve Küçük Menderesin arasında kalan bir ovalardır.

Gediz Ovası Jeopolitik Yapısı ve Yetiştirilen Ürünler

Gediz Ovası'nda kıraç kesimlerinde soğukluktan kaynaklı olarak turunçlar üretilmektedir. Bir kısım üreticiler her ne kadar getiri bakımından turunç çeşitlerinin ekimini gerçekleştirmiş ise de yanmalar görüldüğünden ürün elde edememişlerdir. Bu nedenle kıraç bölgelerde tahıl, baklagiller ve tütün üretilmektedir. Üreticiler özellikle baklagillerden dolayı ciddi gelirler elde etmektedir. Yöre halkı sulanabilen alanlarda getirisi daha fazla olan pamuk, meyve, sebze ve susam üretmektedir. Bu ova etrafındaki en önemli yerleşkeler Manisa, Alaşehir, Akhisar ve Salihli ve Turgutlu ovadaki en önemli yerleşmelerdir.

Gediz Ovasında Nüfus ve Yerleşke

Gediz Havzası toplam 17.000 km²'lik bir alana kaplamasına rağmen yöre halkı ekonomik faaliyetler ve endüstriyel faaliyetler ile sulamalı tarım alanlarının yer aldığı ovanın verimli bölgelerinde yerleşke kurmuşlardır. Bunun en büyük delili ise Manisa, Akhisar ve Salihlide kurulan büyük yerleşkeler olmasıdır.

" } ] }