{ "title": "Erzurum Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/erzurum-ovasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:40:13", "author": "ismail cengiz", "article": [ { "article": "
Erzurum Ovası, Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesindeki en büyük ilimiz olan Erzurum'un tarihi çok eskilere dayanmaktadır.

Doğu Anadolu'nun en büyük ovalarından biri olan Erzurum Ovasının doğusunda Kargapazarı Dağları bulunmaktadır. Kargapazarı dağları'nın yükseltisi 3.048 metredir. Güney tarafında 3.176 metre yükseltisi ile Palandöken Dağları, kuzey tarafında ise 3.186 yükseltisi ile Dumlu dağı bulunmaktadır ve bu dağlar volkanik dağlardır.

Erzurum Ovasının Özellikleri Nelerdir?

Erzurum Kars bölümünde yer alan Erzurum Ovasının yükseltisi ise 1.750 ve 2.000 metre arasındadır. Erzurum Ovası'nın kuzeydoğu ve güneybatı arası uzaklığı 47 kilometredir. Doğu ve batı yönündeki genişliği ise 35 kilometredir. Erzurum Ovasının 1.850 metre civarında olan yüksekliği ovanın eteklerinde artmaya başlar ve sonunda 2.000 metreye ulaşır. Erzurum Ovasının bu özelliği Türkiye'nin en yüksek ovaları içinde yer almasını sağlamaktadır. Ova, Pasinler Ovasından bir eşikle ayrılmaktadır ve bu eşiğe Deveboynu ismi verilmektedir. Erzurum Ovasının batı kısmında yer alan boğaz Aşkale ile Tercan Ovalarını birbirinden ayırmaktadır.

Erzurum Ovasının Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

Ova tabanı kalınlığı tabakalarıyla örtülü olan Erzurum Ovasının doğu kesimine inildiğinde günümüzde bazı yerleri kurutulmuş olan Eski Karasu bataklığı bulunmaktadır. Ovanın kenar kesimlerinde ise dağlardan inen yağmur suları birikerek küçük sel sularını andıran birikinti kolilerini oluşturmuştur. Erzurum Ovasının güney tarafında yer alan kırık çizgiler boyunca sıcak su kaynakları bulunmaktadır. Bu sıcak su kaynakları içerisinde en önemli olanı Ilıca yakınlarında bulunmasının sebebi Erzurum Ovasının tektonik olarak hareketli bir bölge olması sebebi ile birden fazla şiddetli depreme tanık olmuş olmasıdır.

Erzurum Ovasının İklimi

Erzurum Ovasının iklimi karasal iklimdir. Ovada kış ayları aşırı soğuk ve uzun geçer. Yaz ayları ise yağışlı ve serin geçer. Ovanın geneli çayırlardan oluşmaktadır. Ovada büyük baş hayvancılığın yanı sıra arıcılık da yaygın olarak yapılmaktadır.
" } ] }