{ "title": "Erzincan Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Erzincan-Ovasi-86.jpg", "date": "21.01.2024 05:38:54", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Erzincan Ovası; Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat Bölümü'nde yer alan bir ovadır. Yüz ölçümü yaklaşık 600 km2, deniz seviyesinden yüksekliği ise 1.150-1.300 metredir. Karasu Vadisi boyunca yer yer genişleyip daralarak uzanan ovanın tabanı boydan boya kalın alüvyonlarla örtülüdür. Ova Sansa Boğazı ile doğuya, Kemah Boğazı ile batıya açılır ve kuzeyden Keşiş Dağı (3.549 m) Spikör Dağları (2.934 m), güneyden Munzur Dağları (3.129 m), doğudansa Mercan Dağları (2.463 m) ve Mürit Dağı (3.068 m), ile çevrilmiştir.

Erzincan Ovasının Akarsuları

Fırat nehrinin önemli kollarından olan Karasu ile buna dökülen pek çok küçük ırmak, Erzincan Ovasının kenarını çevreleyen dağlardan doğmaktadır. Çoğu yerde geniş büklümler çizerek akan Karasu, düzensiz bir ırmak olduğu için çevresinde yer yer bataklıklar bulunur. Irmak, doğuda Sansa Boğazı'ndan Erzincan Ovasına girdiğinde ovanın tektonik doğrultusu olan güney-güneydoğu ve batı-kuzey batı yönlerini takip eder.

Erzincan Ovası İklim ve Bitki Örtüsü

Erzincan Ovası, genel olarak etrafını çevreleyen dağların dik yamaçlarıyla sınırlanmış olmakla beraber, dağlık bölgelerden inen küçük ırmakların birikinti yelpazeleriyle, eski alüvyon şekilleride göze çarpmaktadır. Ova genelinde kışlar çok soğuk, yazlar ise genellikle sıcak geçer. Yağış miktarı düşük olduğu için ova kuraktır. Bitki örtüsü yoğun olarak seyrek otlardan oluşur. Sulak olan bölgelerde söğüt ve kavak ağaçları vardır.

Yağışın az olmasına karşın, Karasu gibi debisi yüksek bir ırmağın varlığı, ovada sulamaya dayalı tarımın gelişmesine olanak sağlar. Tarımsal üretimde ilk sırayı alan pancar ve tahıl ekiminin yanı sıra baklagil olarak özellikle fasulye ve çeşitli meyveler yetiştirilmektedir.

Erzincan Ovası Yerleşim

Nüfusun yoğunluğu orta derecede olup köyler toplu yerleşmeler şeklinde gelişmiştir. Erzincan Ovasının kuzey kenarında Erzincan şehri kuruludur. Şehrin batısında Sivas, güneyinde Elazığ, doğusunda Erzurum, kuzeyinde Trabzon ile karayolu bağlantısı vardır. Ayrıca, Ankara-Kayseri-Sivas ve Erzurum Demiryolları da buradan geçer. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunan bölgede, 1939 yılındaki depremde büyük can ve mal kaybı meydana gelmiştir.
" } ] }