{ "title": "Erbaa Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/erbaa-ovasi.jpg", "date": "18.01.2024 23:23:37", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Erbaa Ovası, doğuda Kelkit Çayı'nın üzerinden geçtiği Tepekışla köyünden başlayıp batıda Kale köyüne kadar devam etmektedir. Tokat ilinin Erbaa ilçesinde bulunmaktadır. Toprakları oldukça verimli ve humus bakımından zengin bir ovamızdır. Aynı zamanda kumlu-milli topraklar arasında bulunmaktadır. Erbaa Ovası çöküntü dolgu ovalarına da iyi bir örnektir. Kelkit ve Tozanlı Çaylarına yerleştirilen sulama kanalları sayesinde sulama gerçekleştirilmektedir. Yaklaşık olarak Tokat ilinin üretiminin %25'i bu ovadan sağlanmaktadır. Karadeniz Bölgesinde en az rakıma sahip olduğu için (250 m) ve yükseltinin az olması Erbaa Ovasının verimli bir ova olmasını sağlamıştır. Ürün çeşitliliği de fazladır.

Yetişen ürünlerden bazıları şunlardır:
Arpa, mercimek, buğday, fiğ, nohut, bakla, fasulye, bezelye, yulaf, soğan, sarımsak, patates, domates, lahana, turp, marul, dereotu, salatalık, biber, çay, bamya, nane, şeker pancarı ve domatestir.
Çilek, fındık, vişne, kiraz, ceviz, erik, kayısı, nar, üzüm, ayva, incir, elma, kavun, ıhlamur, kızılcık, pepino, kivi, dut, yenidünya ve muşmuladır.
Tokat Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün 2009 yılında yaptığı açıklama da şu ifadelere yer verilmektedir:
Erbaa Ovası mevcut olan sondaj kuyu sularının içerdiği tüm kimyasal maddelerin konsantrasyonları bakımında içme amacına uygun olduğu saptanmıştır. Erbaa Ovası'ndaki mevcut yeraltı suları ABD Tuzluluk Laboratuvarının hazırladığı diyagrama göre C2S1sınıfına girmektedir. Mevcut kuyuların pH değerleri ise 7,4-8,4 arasında değişir. Sertlik değerleri 24 FSO'dur. Organik madde içeriği ise 1,5O2/L konsantrasyonuna sahiptir.
" } ] }