{ "title": "Elmalı Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Elmali-Ovasi-27.jpg", "date": "19.01.2024 19:20:08", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "
Elmalı Ovası; Muğla ilinin sınırları içerisinde yer alan ancak Antalya iline bağlı ilçelerden birisi Elmalıdır. Antalya ilinin yaklaşık olarak 115 km batısında yer almaktadır. Bu ilçe Güney Anadolu'yu içeren Toros Dağları'nın Batı Akdeniz bölümüne kadar uzanan kıvrımları arasında sıkışmış haldeki çanak bir plato üzerine kurulmuştur. Kuzey yarımkürede 46 ile 46 doğu meridyeni düzleminde yer almaktadır. Bunun ile 2503 m yükseklikte Elmalı Dağı'nın güney eteğindedir. Bunu ile Toros Dağları'nın bir kolu olan Beydağlarıyla çevrili olup şehrin merkez bölümü bu yüzden bir çanak şeklini andırmaktadır. Bu çanak biçimdeki ilçe yapısının kuzey kısmında Elmalı Dağı, Doğusu bölümünde Tilkicilik Tepesi, batı kısmında Topdağı Tepesi ve güneyinde de Elmalı Ovası yer almaktadır.

Eski zamanlardan beri Elmalı ilçesi, verimli ovalardan elde edilen bakliyat ve hububat sıklıkla yetiştirilmektedir. Bunun yanı sıra Elmalı Ovası dağ kısımlarında tahtacı birtakım aşiretlerin kesmiş olduğu kerestelerin bulunduğu bir alan kullanılmaktadır. Aynı zamanda da çeşitli hayvan ürünlerinden elde edilen birtakım pazar yeri hizmeti de sunulmaktadır. Bu ovada elde edilen birçok ürün sayesinde ekonomik anlamda birtakım geçim kaynakları ve iş pazarı olanakları oluşturulmaktadır. Özellikle de pamuk bezlerin dokunulması ya da dericilik gibi ustalık gerektiren konularda da ilçe halkının ilerlediği söylemek mümkündür. Son yüzyıllarda ovanın çevresinde yaşayan halktın sosyokültürel anlamda da gelişim gösterdiği görülmüştür. Zira bu ve benzeri çalışmalar ilçeye gelen turistlerin de ilgisi çekmektedir. Son olarak artan vakıf sayısı da beraberdi elmalı ovası yapısının gelişim noktasında hasıl olduğu ilerlemeyi bize göstermektedir.

Karstik Ovalardan Elmalı Ovası ve Özellikleri Nelerdir?

Polye adı ile de bilinen karstik ovalar ülkemizde oldukça yaygın bir dağılım göstermektedir. Türkiye'de yer alan ovalardan karstik ova özelliğini taşıyan en meşhur ovaların başında Elmalı Ovası gelmektedir. Özellikle karstik arazilerin geniş bir yer kapladığı alanlarda çözülme olayının gerçekleşmesi ile karstik ova oluşumu da kendisini göstermektedir. Bu ovalar verim bakımından pek de elverişli oldukları söylenemez. Ancak karstik ovaların ülkemizde en yaygın olduğu bölge iklim yapısı sebebi ile Akdeniz Bölgesi olduğunu rahatlıkla söylemek mümkündür. Aynı zamanda karstik yapıdaki ovalara Gölova da denilmektedir. Elmalı ovasıda bu ovalardan yalnızca bir tanesidir.

Ülkemizde Yer Alan Karstik Ovalar
Elmalı Ovasının özellikleri ise önemli tarım ve yerleşim alanlarının başında gelmesidir. Bunun ile elde edilen tarım ürünlerinin pazarlanması konusunda da adını sıkça duyurmayı başaran ovaların başındadır. Bu yönü ile diğer ovalardan bir adım önde olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle de ulaşım olanaklarının kolay olması ve oldukça yüksek sayıda yerleşim alanlarının yer alması da önemli bir artı katmaktadır. Elmalı Ovası aynı zamanda kendisine yakın yerlerde bulunan akarsulara sahiptir. Son olarak doğal maden suyu ile sıcak su kaynakları yönünden oldukça zengin olması hem ova adına ve hem de ilçe için önemli bir noktadır.
" } ] }