{ "title": "Ege Bölgesindeki Ovalar", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/ege-bolgesindeki-ovalar.jpg", "date": "21.01.2024 11:59:28", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Ege Bölgesindeki Ovalar, Ege bölgesi birer alüvyon ovasıdır. Horstlar arasında kalmış grabenler birer alüvyon ovasıdır. Ege bölgesinin Batı kısmında yer alan ovalar, ekseri dördüncü jeolojik dönemde meydana gelen epirojenik hareketler sonucunda oluşmuştur. Bu hareketler sonunda bazı alanlar yükselmiş ve bugünkü dağlık alanları meydana getirmiştir. Bazı alanlarda ise çökmüş (Graben) ile çöküntü alanları oluşmaktadır. Bu çöküntü sonunda alanlarının akarsular tarafında alüvyon setlerle doldurulması nedenleriyle yer alan ovalar oluşmuştur.

Ege bölgesindeki yer alan ovaların isimleri: Gediz Ovası, Küçük Menderes Ovası, Büyük Menderes Ovası, Bakırçay Ovası, Balat Delta Ovası, Balıkesir Ovası, Denizli Ovası, Tavas ovası, Çiril Ovası, Banaz Ovası, Örencik Ovalarıdır.

Ege Bölgesinde Yer Alan Ovaların Bulundukları İller

Büyük Menderes Ovası

Ege bölgesinde Aydın dağları ve Menteşe dağları arasında, Büyük Menderes nehrinin Sarayköy'de başladığı boydan boya izlemiş olduğu eski ve yeni alüvyonlar ile kaplı tektonik tarzda çöküntü alanıdır. Genişliği 10 km ve uzunluğu 20 km bulan bir taşkın ovası özelliğindedir. Ova oluşumu Büyük Menderes nehrinin açtığı vadi tabanında oluşan basit bir taban ovası değildir; faylarla parçalanması sonucunda oluşmuş bir grabendir. Bu ovada sondajlarda, jeotermal tarzda olan çok yüksek sıcaklıkta buharlar fışkırır. Bu buhar bölge halkı tarafından kullanılmaktadır. Ege bölgesinde yer alan bu ovada çeşitli tesisler kurulmuştur. Aynı sebeple ova ve çevresi deprem bölgesidir. Büyük menderes ovasında Aydın yöresi tamamı ile Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ovanın doğusuna kadar uzanan zeytin ağaçları bölge halkının önemli geçim kaynağıdır. Burada yetişen zeytin ağaçlarının verimi ol­dukça yüksektir. İncir ağaçları özellikle ova boyunca kesintisiz bir şerit halinde kenarlarda oluşturur. Aydın'ın doğusunda yer alan Sultanhisar da ise zaman zaman görülen soğuklarla birlikte turunçgiller de yetiştirilmektedir. Turunçgiller ovanın kuzey yamacında ve karşın birkaç yerde daha rastlanmaktadır. Ovadaki verimli topraklarda pamuk, tütün ve tahıl yetiştirmeye elverişlidir ayrıca çeşitli sebze ve meyveler üretilmektedir.

Gediz Ovası

Ege Bölgesi'nde Sarıgölden başlayıp Manisa ilinin batısına kadar uzanmaktadır. Uzunluğu yaklaşık 150 km ve genişliği bazı bölümlerde 20 km'lik alanı kapsamaktadır. Bozdağrlar'la güneyindeki Küçük Menderes Ovasın'nın batısına kadar uzanan ova Bozdağlar'la güneydeki Küçük Menderes Ovası'ndan, Yunt Dağı ile kuzeyindeki Bakırçay Ovası'nın başlangıcından ayrılmaktadır. Ovanın ekseri kıraç kesiminde tütün, tahıl ve bir kısım baklagiller üretilmektedir. Sulanabilen alanlarda susam, pamuk, sebze ve meyveler yetiştirilmektedir. Alaşehir, Manisa, Akhisar, Salihli Turgutlu ova üzerine kurulmuş en önemli yerleşkelerdir.

Balıkesir Ovası

Marmara Bölgesinin güneyinde yer almaktadır. Ovanın genişliği 20 km ve uzunluğu 22 km olup denizden yüksekliği 100 m'yi bulur. Batı ve kuzeyde Değirmen, Ortaçal, Yerel ve Karaçal tepeleri ile doğusunda Simav Çayı vadisi ve bunun daha gerisinde yükselen Ardıçlıbayır, Sapancı ve Kartaltepedeğişen tepelerle sınırlanır. Ovanın önemli akarsuyu Simav Çayı'dır. Batıda Üzümcü Çayı ile güneyinde Killi Çayı karışır. Balıkesir ovasında step bitkileri yaygın olarak görülmektedir. İklimin - nemli olmaması yaz döneminde kuraklık uzun sürdüğünden ilkbaharda yeşermekte olan otsu bitkiler egemendir ama kenarında yer alan tepelik alanda ise makiler gözükürken kuzeybatı kesiminde ekseri kızıl çam ormanları parçalar halinde görülür. Doğal bitki örtüsünün tahrip edildiğinde toprak çoraklaşmaktadır.

Banaz Ovası

Ege Bölgesinde İç Batı Anadolu bölümüne kadar ağırlıklı olarak Uşak ilinde yer alır. Ovanın oluşumun da en büyük etki Uşak ovası ile aynıdır. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 900 metredir. Ova tabanında ekseri görülen bitki örtüsü türü steptir. Çevredeki yüksek alanda ise ağaçlı stepler ve çamlar vardır. Banaz Ovasının geneli tarıma elverişlidir. Alüvüyon olayından dolayı ekimine elverişlidir. Bitkisel üretim toprak yarısı olarak uygun olup ovada en fazla yetişen ürünler arasında ise şeker pancarı, tahıl ve meyveler denilebilir.

Bakırçay Ovası

Soma civarında başlayan ova denize kadar uzanmaktadır. Kırağaç Ovası'nı da içine alan ova doğuya doğru gitmektedir. Ovanın uzunluğu 80 km ve genişliği 4 km geçmektedir. Bakırçay ovası doğur bitki örtüsü bakımından kısmi olarak kazanç getirisi yönünden ekseri çay yetiştirilmektedir.
" } ] }