{ "title": "Doğu Anadolu Bölgesi Ovaları", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/dogu-anadolu-bolgesi-ovalari.jpg", "date": "21.01.2024 06:54:50", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Doğu Anadolu Bölgesi Ovaları: Yurdumuzun doğusunda 164.000 kilo metre karelik bir alan ile Türkiye yüz ölçümünün %21'ini kaplamaktadır. Bütün coğrafi bölgeler arasında yüz ölçümünün büyüklüğü bakımından 1. Sırada bulunmaktadır. Kuzey ve güney yönünde en geniş yer kaplayan bölgemizdir. Doğu Anadolu Bölgesi denildiğinde akla her ne kadar dağlar gelse de bu çevrede fazla sayıda ova da yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinin ovaları bölgede özellikle tarımsal faaliyetlerin yapıldığı yerlerdir. Hayvancılığa elverişli olmasından dolayı hayvancılığın da yapıldığı bilinmektedir.

Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla yer edinen yer biçimleri de herkesin bildiği gibi dağlardır. Bölge dağlık bir görünüşe haiz bulunmasına rağmen dağların peşinden en çok gözlemlenen yer biçimleri ovalar ve platolar olarak tam olarak gözükmektedir. Aras ve Fırat nehirlerinin kolları burada yer alan platoları parçalayarak küçük parçalara ayırmaktadır. Bölgede yer alan dağlar, doğu ve batı doğrultusunda ve üç sıra durumunda uzanırlar. Dağlar arasında ise çöküntü ovalan bulunur.

Bölgenin kuzeyinde, batıdan doğuya doğru Çimen, Kop, Allahuekber ve yalnız çam dağları uzanır. Orta sırada, Munzur dağları, Karasu ve Aras dağları ve Ağrı dağı yer alır. Güneyde bulunan dağlar ise Güneydoğu toroslar, Bitlis dağları, buzul dağlarıdır. Bu dağlar üçüncü jeolojik zamanda Alp ve Himalaya orojenik sisteminin uzantısı şeklinde kıvrılma neticesinde meydana gelmiştir. Bölgede Van gölünün kuzeyinde kuzeydoğu güneybatı yönünde uzanan kırık hattı boyunca, Nemrut, Süphan, Tendürek, Ağrı volkanik dağları uzanır.

Doğu Anadolu Bölgesinde Oluşan Ovalar

Bölgede bulunan dağların çöküntülerinde ovalar meydana gelmiştir. Birinci çöküntü kuşağı; Ardahan, Göle ve Çıldır gölünü oluşturur. İkinci çöküntü kuşağını; Erzurum, Erzincan, Pasinler, Horasan ve Iğdır ovaları meydana getirir. Üçüncü çöküntü kuşağını ise; Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş ve Van Gölü çanakları ve bunların içerisinde bulunan ovalar oluşturmaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde; Doğu Beyazıt, Kara köse Eleşkirt, Malazgirt, Muş, Elazığ ya da Ulu ova, Elbisulunantan, Malatya, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Tercan, Kağızman, Pasinler, Iğdır ovaları yer bulunmaktadır.

Bu da bölgenin ova bakımından ciddi anlamda zengin olduğunu göstermektedir. Doğu Anadolu Bölgesinde her ne kadar fazla miktarda ova yer alsa da bu ovalar iklim koşullarının uygun olmamasından sebep tarımsal faaliyetlere fazla elverişli değildir. İklimin sert olmasından dolayı bu ovalarda yalnızca birkaç cins bitkinin yetiştirildiği biliniyor. Özellikle arpa ve buğday soğuğa dayanıklılığından dolayı bölgede en fazla yetiştirilen tarım ürünleridir. Bölgede bulunan yer şekillerinin başlıca etkileri ise yükseltiden sebep sıcaklık değerleri düşmüştür. Tarım ürünleri düşük sıcaklığın etkisi ile daha geç zamanda olgunlaşır. Kuzey ve güney doğrultusunda ulaşım oldukça zordur. Doğu ve batı yönünde ulaşım daha kolaydır. Ekilebilen olan bölgeler azalmıştır. Yükselti ve yaz yağışlarından sebep hayvancılık oldukça gelişmiştir. Yükselti ve dağların uzanış doğrultuları akarsuların debi ve rejimlerini, tarım ürünlerini, sosyal ve ekonomik bakımdan yapısını etkilemiştir. Bölgede yüzey biçimlerine bağlı olarak yollar doğu ve balı istikametinde uzanır. Türkiye'de ulaşım ağının en seyrek ve en elverişsiz bulunduğu yerdir. Van gölünde deniz ulaşımı yapılmaktadır.

" } ] }