{ "title": "Delta Ovaları", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Delta-Ovalari-29.png", "date": "21.01.2024 05:55:33", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Delta Ovaları: Oluşumuna göre ovalar altı kısımda incelenmektedir. Oluşumuna göre ovalar şunlardır:
Delta Ovalarının Toprak Özellikleri Nelerdir?

Bu türler içinde delta ovası çeşidi ülkemizde sıkça görülmektedir. Delta, Yunan alfabesinde üçgen şeklinde bir harftir. Delta isminin buradan geldiği düşünülmektedir. Bütün ırmaklar akış yönlerini 0 rakımına, yani denize doğru yapar. Akarsu belli bir akış hızına sahiptir ve 0 rakımına yaklaşana kadar hızı devam eder. Denize yaklaştıkça hızı azalır ve beraberinde getirdiği verimli alüvyon toprağı denize ulaşmadan önceki alana bırakır. Bu alanda alüvyon birikip, yükselerek delta ovalarını oluşturur. Delta ovalarının oluşabilmesi için öncelikle deniz akıntısının akarsu akıntısını engellememesi gerekir. Akarsunun getirdiği alüvyon birikecek kadar fazla olmalıdır. Gel-git hareketinin olmaması gereklidir. Eğer gel-git güçlü olursa alüvyonu alıp götürecektir. Gel-git olayı okyanusa kıyısı olan ülkelerde etkilidir. Bizim ülkemizde gel-git etkisi çok azdır. Ayrıca kıyı sığ olursa alüvyon birikimi için daha uygun olacaktır. Yani deniz kıyıdan derin olmamalıdır. Akarsunun döküldüğü toprakların kolay aşınabilir bir yapıda olması gereklidir.

Delta Ovalarının Özellikleri Nelerdir?
Ülkemizdeki Delta Ovaları Şunlardır

Karadeniz; Kızılırmak'ın oluşturduğu Bafra Ovası, Yeşilırmak'ın oluşturduğu Çarşamba Ovası.

Ege Bölgesi; Büyük Menderes'in oluşturduğu Balat Ovası, Küçük Menderes'in oluşturduğu Selçuk Ovası, Gediz Nehri'nin oluşturduğu, Menemen Ovası, Bakırçay'ın oluşturduğu Dikili Ovası.

Akdeniz Bölgesi: Göksu'nun oluşturduğu Silifke Ovası; Seyhan, Ceyhan Nehrinin oluşturduğu Çukurova.

Marmara; Sakarya'nın da aynı isimde delta ovası ovası oluşturduğu söylenebilir. (Farklı görüşler de vardır)
" } ] }