{ "title": "Dağ Eteği Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/dag-etgi-ovasi.jpg", "date": "22.01.2024 01:50:41", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Dağ Eteği Ovası, Ülkemizde coğrafi ve jeopolitik konum bakımından çok önemli ve stratejik bir konuma sahiptir. Birçok mevsimin aynı anda yaşandığı ülkemizde, bu konumdan dolayı birçok ovanın oluşumu gözlemlenmiştir. Ülkemizde yer alan başlıca ovalar tektonik ovalar, karstik ovalar, delta ovaları, eski göl yeri ovaları, lav örtüsü ovaları ve dağ eteği ovalarından oluşmaktadır. Ovalar akarsular ile yarılanmamış olan ve genellikle tarımsal faaliyetler yapılan düzlüklere verilen isimdir. Ülkemizde ovalar yükselti yönünden doğudan batıya doğru bir şekilde azalmaktadır.

Dağ Eteği Ovası ve Ülkemizde Görüldüğü Yerler

Dağlık bölgelerde taşımış olan malzemenin dağ eğiminin azlık aksettiği bölgelere birikmesi sonucunda ortaya çıkan ovalardır. Örnek verilmesi gerekirse Bursa ovasının güney bölgesindeki kesimi bu şekilde olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Bozdağlar, Aydın Dağları, Gediz ve B. Menderes havzalarına bakan yamaçlarında görülürler. Dağ eteği ovaları ülkemizde örnek verilmesi gerekirse Bursa ovası, İnegöl ovası ve Akşehir ovası dağ eteği ovalarına verilecek en önemli örneklerdendir.
" } ] }