{ "title": "Çubuk Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Cubuk-Ovasi-46.jpg", "date": "20.01.2024 13:48:33", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Çubuk Ovası: Ankara ili çevresinde bulunan bir ovadır. Çubuk ovasının tarihi bir önemi vardır. 1402 yılında Timur ile Osmanlılar arasında yapılan Ankara Muharebesi bu ovada yaşanmıştır. Timur, fillerini bu ovada var olan büyük ağaçların arasına saklaması ile dünya tarihinde kendine yer bulmuştur. Ama zamanımızda doğal ve yapay şartların etkisiyle bu ormanlar artık yok olmuştur. Çubuk Ovası İç Anadolu bölgesinde bulunmakta olup, Türkiye'nin Baş şehri Ankara iline bağlı, aynı adı taşıyan Çubuk ilçesindedir. Çubuk Ovası bağlı olduğu Ankara iline 31 kilometre mesafe uzaklıkta bulunmaktadır. Çubuk Ovasının haritadaki konumu, 40.1680 enlem ve 33.0465 boylam olarak gösterilmektedir.

Çubuk Ovası Coğrafi Yapısı

Adını bağlı olduğu ilçeye de veren Çubuk ovası 20 km. Uzunluk ve 15 km. Ye varan genişliği ile geniş bir alanı kaplar. Eski bir jeosenklinal özelliğindeki Çubuk ovası, gerçekleşen kırılma sonucunda bir çöküntü hendeğine dönüşmüştür. Günümüzde Çubuk ilçesinin aktif deprem kuşağı üzerinde bulunmasının esas nedeni de budur.

Taşıdığı alüvyonlardan dolayı bu çöküntü hendeğini, verimli bir ovaya dönüştüren Çubuk çayı; uzun bir süre bu ilçeye hayat vermiş, Çubuk ilçesinin yeşil çubuk ismiyle anılmasını sağlamıştır. Ankara'nın ihtiyacı olan suyun karşılanması amacıyla Çubuk ovasının güney ve kuzey uçlarında olan iki boğaz üzerine Çubuk I ile Çubuk II barajları yapılmıştır.

Çubuk Ovasında İklim

Çubuk ovasının iklimi bulunduğu coğrafi konum nedeniyle, bir geçiş iklimi özelliği gösterir. Orta Anadolu'daki tipik karasal iklim ve Karadeniz bölgesinin nemli iklimi arasında bir geçiş özelliği bulunur. Yazları sıcak ve kurak geçen iklim, kışları soğuk ve yağışlı olur. Yağışlar kışın genel olarak kar şeklindedir. Bağlı olduğu Ankara iline göre daha çok yağış alan Çubuk ovasının yıllık yağış miktarı, İlçe merkezinde 401 mm. İken, kuzeye doğru gidildikçe bu miktar 448 milimetreye ulaşır. Buna karşın Ankara'nın yıllık yağış miktarı 360 mm. De kalır. En fazla yağış kışın olurken, bunu İlkbahar mevsimi takip eder. En fazla yağış ise 59 mm. İle Mayıs ayıdır. Yıllık sıcaklık değerlerine bakıldığı zaman, kış sıcaklıkları düşük, yaz sıcaklıkları ise yüksek olduğu gözlenir. Yazın sıcaklık ortalaması 17 dereceyken, Kışın sıcaklık ortalaması 0 (Sıfır) dereceye yakındır. Yılık ortalama sıcaklık ise 10 derece civarıdır. Ovada havanın donlu geçen gün sayısı 100 günü geçmektedir.
" } ] }