{ "title": "Ceylanpınar Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Ceylanpinar-Ovasi-52.jpg", "date": "19.01.2024 04:10:18", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Ceylanpınar Ovası, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde olup, Mardin iline bağlıdır. Ceylanpınar ovası bağlı olduğu Mardin iline 45 km. Mesafede bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yükseltisi fazla olmayan ova ve platolar bulunmaktadır. Karadağ'ın batısında Harran Ovası, Ceylanpınar Ovası ve Birecik Ovası yer almaktadır. Dicle Nehri ve kollarının toplandığı Diyarbakır Havzası geniş olmayan ancak çok verimli bir ovaya sahiptir.

Türkiye'de ovalar iki gruba ayrılmaktadır. Kıyılarda delta ovaları ve iç kesimlerde bulunan ovalardır.
Ceylanpınar Ovası, Suruç Ovası, Birecik Ovası, Harran Ovası Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan tektonik ovalardır.

Ceylanpınar Ovası; Türkiye'nin en geniş tarımsal ve hayvansal kullanım alanına sahip ovası konumundadır. Ova yaklaşık olarak 2000 km2'lik yüz ölçümüne sahip olup bunun yaklaşık 1750 km2'si Tarım İşletmesi Genel Müdürlüğü, Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü'ne ait arazilerdir. Yer altı suyu kalitesini incelemek ve kirlenme potansiyelini incelemek amacı ile birtakım araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar, ulusal ve uluslararası birtakım standart ve sınıflamalarına tabi tutulmuş, yer altı sularına ait hidrokimyasal fasiyes tipi ve sulama suyu kalitesi açısından sınıflamaları yapılmıştır.

Ceylanpınar Ovası birçok parametre açısından değerlendirildiğinde boşalma havzasının özellikle Gümüşsuyu ve Gökçayır İşletmelerine ait bölgelerde yüksek değerler ölçülmüştür. EC ve nitrat değerlerinin yine aynı bölgelerde çok yüksek olduğu ve standart değerleri aştığı ve ağır metal açısından herhangi bir tehlikenin olmadığı yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

" } ] }