{ "title": "Çarşamba Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/carsamba-ovasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:36:07", "author": "sıdıka çelik", "article": [ { "article": "
Çarşamba Ovası, Ülkemizin Karadeniz Bölgesinde orta Karadeniz Bölümünde Bulunun Samsun ilinin nüfus bakımından 3. Büyük ilçesidir. Samsun ilinin doğusunda yer almaktadır. İlçe merkezi Samsun'a 33 KM uzaklıktadır. Samsun'un ilçesi olan Çarşamba Ovasının batısında Tekkeköy, doğusunda terme, güneyinde ise Salıpazarı ve Ayvacık ilçeleri yer almaktadır.

Çarşamba Ovasının İklim ve Bitki Örtüsü

Çarşamba Ovası Ülkemizin Orta Karadeniz Bölümünde yer aldığından dolayı tipik Orta Karadeniz iklimi hüküm sürer. Yaz ayları serin, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçer. Yıllık yağış ortalaması 600-700 MM'dir. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 15-17 C'dir. En soğuk ayları; Ocak, Şubat ayları, en sıcak ayları ise temmuz Ağustos aylarıdır. Çarşamba Ovası bitki örtüsü yönünden zengin bir ovadır. 53300 hektar tarım arazisine sahiptir. Çarşamba Ovasının kuzeyinde Ladin, kayın ormanlar, akarsu boyları ile kıyı kesimlerinde ise kavak ve söğüt ağaçları yaygındır. Ovanın güney kesiminde ise meşe, ahlat, alıç ağaçları ve çayır otları bulunmaktadır. Ovanın geniş meraların yanı sıra sazlık ve bataklıklarda mevcuttur.

Çarşamba Ovasının Tarihçesi

Çarşamba ovası yerleşik hayata geçişi M. Ö. 4000'lere kadar dayanmakta olduğu söylenmektedir. Ancak ne zaman kurulmuş olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur. Çarşamba ovası M. Ö. 4000'lerden itibaren Hitit ve Pers egemenlikleri altında yaşamıştır. M. S 63'lerde Roma İmparatorluğuna bağlanmış ve daha sonra Bizans topraklarına katılmıştır. Anadolu Selçuklu Devletinin dağılması sonucu Beylikler dönemi başlamıştır. Bu Beylikler döneminde Samsun yöresinde Canik Beylikleri adı altında yeni idari beylikler oluşmuştur. Bu beylikler beş tanedir ve bunlardan en kuvvetlisi olan Taceddinoğulları Çarşamba Ovasında hüküm sürmeye başlamıştır. Teceddinoğulları Beyliklerin en kuvvetlis olduğundan dolay Çarşamba Ovası Canik beylerinin merkezi haline gelmiştir. Teceddinoğulları Beyliği ilçenin bugünkü batı yakasında bulunan Sarıcalı mahallesinde oturur ve hükmederlerdi. 1071 Malazgirt meydan Savaş'ından sonra Anadolu'ya göç eden Porsukoğulları Çarşamba Ovasına gelip yerleşmiş ve daha sonra bulundukları yere Porsuk mahallesi adını vermişlerdir. Burada 1370 yılında büyük bir panayır kurulmuş ve bu panayır Çarşamba günü kurulduğu için çarşamba Pazarı denmiştir. İşte çarşamba ismi buradan gelmektedir. 1. İnci Dünya Savaşı sonrası 1920 yılında Ankara Hükumeti tarafından görevlendirilen Osman Ağa, türeyen Rumların ve Ermenilerin dağlarda teşkil ettiği çeteleri imha etmiş ve bölgede emniyet ve asayişi kısmen sağlamış, bundan sonra da Çarşamba'ya yerleşim için göçler başlamıştır. Cumhuriyetten sonra 1925 yılında Belediye teşkilatı kurulmuştur.

Çarşamba Ovasının Ekonomik Yapısı

Çarşamba Ovası Yeşilırmak'ın oluşturduğu verimli delta ovasının üzerine kurulmuştur. Yeşilırmak'ın suladığı ova tarıma son derece elverişli olduğu için halkın büyük bir kısmı tarımla uğraşmaktadır. İlçede tarım Türkiye'ye üretim yapacak kadar gelişmiştir. Samsun mısır üretiminde Türkiye'nin %39'unu sağlarken mısırın çoğunu Çarşamba ilçesinden elde eder. Çarşamba İlçesin de yılda ortalama 42.346 KG tütün yetiştirilmektedir ve ayrıca şeker fabrikasının üretime başlamasıyla şeker pancarı yetiştirilmeye başlanmıştır bunun yanı sıra şeker fabrikasının faaliyete girmesiyle ilçe de küçük ve büyük baş hayvancılık yetiştirmesinde gelişmesine yol açmıştır. Çarşamba ovasında yetiştirilen ürünler; buğday, arpa, çeltik, fasulye, soya fasulye, nohut, şeker pancarı, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma başta olmak üzere çok çeşitlidir.
" } ] }