{ "title": "Çaldıran Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Caldiran-Ovasi-44.jpg", "date": "19.01.2024 22:33:39", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Çaldıran Ovası, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran'da 23 Ağustos 1514'te Safevilerle yaptığı ve büyük bir zafer kazandığı yer olarak tarihe geçmiştir. Yapılan savaşta Osmanlı kuvvetleri büyük bir zafer kazanırken, Büyük bir bozguna uğrayan Safeviler dağılmış, Şah İsmail tahtını bırakıp kaçarak hayatını zor kurtarmıştır. Bu zaferle tarihe Çaldıran Zaferi olarak geçmesiyle Çaldıran Ovası bilinir olmuştur.

Çaldıran Ovası: Çaldıran Savaşı'nın buradaki ovada yapıldığı bilinse de tarihçiler arasında görüş farlılıkları vardır. İranlılar, Çaldıran Savaşının İran sınırları içerisindeki Çaldıran Ovasında yapıldığını iddia etmektedirler. Türkiye'deki geniş Çaldıran Ovası İran'daki küçük ovayla geçitlerle birbirlerine bağlantılıdır. Arazilerin yapısı incelendiğinde Çaldıran Savaşı'nın Türkiye'deki ovada yapıldığı, belki savaşın kesin neticesinin ise İran tarafındaki ovada alındığı değerlendirilebilir.

Çaldıran Ovası Yeryüzü Yapısı

Çaldıran Ovası'nın denizden yüksekliği 2050 metredir. 2012 yılı verilerine göre Çaldıran Ovası 149.614 hektar alana sahiptir. Bu araziler, 27.621 hektarı tarım alanı, 15.063 hektarı çayır, 92.307 hektarı mera, 14.623 hektarı da tarım dışı alanlardır. Ova, Çaldıran ilçe merkezine doğru hafif bir eğimle alçalır. Ovayı Bendimahi Çayı sulamaktadır. Kışın mevsiminde kalın bir kar tabakasıyla örtülü olan ova, baharla birlikte karların erimesiyle yer yer bataklık görünümü alır. Otlakların genişliği ekonomiyi hayvancılığa dayandırmıştır. Çaldıran Ovasının büyük kısmı otlak ve mera olarak kullanılır. Ovanın sulanabilen bölümlerinde arpa ve buğday yetiştirilir. İlçe merkezi, ovanın kuzey batı bölümünde, Bendimahi Çayının bir kolu kenarında kurulmuştur.

Çaldıran Ovası İklimi

Yazları serin ve kurak olan ovada, kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır. Türkiye'de bugüne kadar yapılan ölçümlerde en düşük sıcaklık 9 Ocak 1990 tarihinde -46,4 °C (Meteoroloji Sitesi) ile Çaldıran ilçesindedir. Temmuz ve ağustos ayları dışında kalan günlerde sıcaklık, geceleri sıfırın altındadır. İnsanların bilinçsizliklerinden kaynaklı ağaç dikimi azdır, sadece doğal olarak Tendürek Dağı'nda ağaç bulunmakta ama önceden belirttiğimiz gibi halkımızın bilinçsizliği ve ilçedeki yetkililerin buna göz yummasından dolayı son zamanlarda burada bulunan ağaçların kesimi çevrede bulunan köylerde yaşayanlar tarafından hızlanmış ve ağaçlar hızla tükenmeye baş göstermiştir.
" } ] }