{ "title": "Büyük Menderes Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Buyuk-Menderes-Ovasi-74.jpg", "date": "19.01.2024 01:32:47", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Büyük Menderes Ovası, bu ova, Ege Bölgesin de bulunan, Aydın Dağları ile Menteşe Dağları arasında yer alan çöküntü ovasıdır. Batı ve doğu doğrultusunda olan, büyük bir tektonik çöküntünün üzerinde yer almaktadır. Bölgede hâkim olan Akdeniz iklimi, denize olan uzaklığa ve yüksekliğe göre farklılık gösterir. Yazlar çok fazla sıcak, kışlar Aydın ve Söke bölgelerine göre, biraz daha soğuktur. Ortalama yağış miktarı, hemen hemen 450-600 mm arasında değişkenlik göstermektedir.

Büyük Menderes Ovasının Özellikleri; Bölgede, pamuk, tahıl, haşhaş, tütün, şeker pancarı, sebze ve meyve yetiştirilirken, aynı zamanda bağcılık yapılır. Büyük Menderes Vadisinin orta kısımı, doğuda Buharkent ile batıda antik Magnesia şehrinin kalıntılarının arasında uzun, geniş ve düz bir tekne biçimini oluşturur. Ovanın genişliği doğudan batıya doğru gidildikçe artış gösterir. Büyük Menderes Ovasının nüfus oranı, Türkiye ortalamasının oldukça üstündedir. Yerleşim merkezleri genel olarak, ovanın kenarlarında ve yamaçlara doğru bir şekilde kurulmuştur. Kuzeyde yer alan Aydın, Nazilli, Ger­mencik, Incirliova, Atça, Ortaklar gibi yerleşim alanlarında, ürün çeşitliliği ve nüfus daha fazladır.

En önemli yerleşim yeri Söke'dir. Samsun Dağının yamaçlarına kurulan ve ovaya yayılmakta olan kent, hemen hemen 50 bine yaklaşan nüfusuyla, oldukça önemli bir ticaret, tarım ve sanayi merkezi olmaktadır. Başlıca ürünleri tütün, pamuk ve tahıldır. Samsun Dağının aşağı yamaçlarında zeytin ve incir ağaçları çoğunluktadır. Zeytin, pamuk, tütün, incir gibi ürünlere bağlı olarak, tarımsal sanayi, son derece gelişmiştir. Bir başka önemli ürün olan meyan kökünün işlenmekte olduğu iki tane atölye vardır. Didyma ve Miletos gibi antik olan kentlerde, turizmin gelişmesine yardımcı olmuştur.
" } ] }