{ "title": "Bakırçay Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Bakircay-Ovasi-14.png", "date": "21.01.2024 21:04:14", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "
Bakırçay Ovası; Dar anlatımı ile Soma'nın yakınından başlamaktadır ve denize kadar uzanır. Geniş anlatımı ile Bakırçay Ovası, Kırkağaç Ovası'nı da kapsayarak doğu tarafa doğru yönelmektedir. Bu şartlarda ovanın uzunluğu 80 kilometreye kadar varmaktadır. Ovanın genişliği ise Soma civarlarında 4 kilometreyi geçmekte olan en dar yöreyi meydana getirirken Kırkağaç Ovası'nda 10 kilometreye kadar genişler. Bakırçay Ovası, 15 kilometreye geldiği zaman Kınık Ovası ile ününe yakışır bir görünüm meydana gelmektedir. Bundan ötürü yer yer daralıp genişlemekte olan Bakırçay Ovası, Kırkağaç Ovası gibi.

Bakırçay Ovası'nın Bergama batı kısmında yer alan bölümü 25-50 metre, bunu doğu kısmında ise 80-100 metre yükseklik kazanmaktadır. Ovanın doğu, kuzey, güney kısımları volkanik örtülerle karışık olup neojen platolar ile yükselirler. Bu neojen platolardan bir tanesi Kırkağaç ve Akhisar Ovalarını birbirinden ayırmaktadır, Eğrigöl Tepesinde yer alan hendekler güney ve güneybatı şeklinde ayrım kesiti meydana getirirler. Bu hendekten Bakırçay'ın bugünkü kolu geçmekte ancak alt kısımları ise bunun iç tarafına giren neojen ve tüf tepeleri yüzünden darlaştırılmaktadır. Bakırçay Havzası'nın çöküntü hendeğinin üst kısmında piramit şeklinde yükselen ve serpilmiş bir şkilde olan birden fazla tepecik yer almaktadır. Bunların içinden Eğrigöl Tepesi sert karakava olmakta olup öbürleri ise andezitten meydana gelmiştir. Denizi doğru sıra şeklinde olan tepecikler şunlardır: Kalarga, Değirmentepe, Patartepe, Baklatepe, Reistepe, Memelitepe, Yaylatepe, Pamuktepe ve Karadağ. Poyracık ve Kınık civarlarında şistler, gravakkeler ve mermerimsi kalkerler, Zeytindağı Bölgesinde de permakarbon kalkerleri yer almaktadır. Tekkeköy, Eğrigöl, Armağanlar, Sindel kısımları ise volkanik olan materyallerden neojen kalkerlerden meydana gelmişlerdir.

Bakırçay Ovası diğer özellikleri; Bakırçay Ovası yukarıda da bahsettiğimiz gibi Bakırçay'a karışmış olan birden fazla çayların da var olduğu göz önüne koyulduğu taktirde sulak bir ovadır. Örnek olarak, Bakırçay, yönünü batı tarafa doğru yönlendirirken Kırkağaç'ı sol tarafında bırakmış olur. Kuzey tarafa doğru Kırkağaç Ovası'ndan Soma boğazına doğru girerken Aksuyu alır, buradan batı tarafa doğru yönelir. Soma Ovası'ndan ilerlerken en büyük kısmı olan ve kuzey taraftan gelen Yağçıllı Deresi ile birleşir. Bundan dolayı Kınık ve Turanlı Ovalarına girmiş olur. Bu ovada sırası ile; kuzey taraftan Menteşe, Ilıca, güney taraftan Karadere, Kırkgeçit ve Gümüş Derelerini alır. Güney tarafa yönelip Bergama Ovası'na varır. Burada Kuzey taraftan Kestel, Bergama, güney taraftan Sinır Derelerini kapsar ve Zeytindağı Ovası'na girer. Burada Kuzey taraftan Boğazkasar Deresi ile birleşir ve batıya doğru yönelir. Çandarlı Ovasından Dalyan Gölü'nün orta kısmında yapılan taş setler arasından Ege Denizi'ne dökülmektedir. Bakırçay Ovası'nın yüzölçümü 3200 kilometrekaredir.
" } ] }