{ "title": "Altınbaşak Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Altinbasak-Ovasi-91.jpg", "date": "20.01.2024 00:58:35", "author": "Kübra Akgüneş", "article": [ { "article": "
Altınbaşak Ovası, bundan yüzyıllar önce dünyadaki yeryüzü hareketleri sonucunda oluşan bir ovadır. Ovalar oluşumlarına göre sınıflandırılır. Türkiye'de bulunan Altınbaşak Ovası tektonik hareketler sonucu oluşan bir ovadır. Çevresel faktörler, doğal faaliyetler, depremler, rüzgârlar sonucunda yeryüzü şekillenmiştir. Bu değişimler ovaları, platoları ve dağları meydana getirmiştir. Ovalar tarımsal faaliyetler açısından yüksek oranda verimlidir. Ovalar etrafa göre çukurda kalan bir alandır.

Altınbaşak Ovasının Oluşum Türü Nedir?

Tektonik ova olan Altınbaşak Ovası deprem gibi yeryüzü hareketlerinin açtığı çukurlarda alüvyon birikmesi sonucu ortaya çıkmıştır.

Altınbaşak Ovası Nerededir?

Altınbaşak ovası Şanlıurfa'nın Suriye sınırındadır. Şanlıurfa iline 26 kilometre uzaklıkta bulunur. Halk arasında Ceylanpınar Ovası olarak da bilinmektedir. Altınbaşak ovası Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alır.

Altınbaşak Ovası Özellikleri Nelerdir?

Altınbaşak Ovasının ülkemiz tarımına katkısı oldukça büyüktür. Türkiye bu anlamda kendi kendine yetebilecek kadar tarımsal ürün verebilmesini verimli ovalarına borçludur. Bu verimli ovaların başında gelen Altınbaşak Ovasında tarımsal faaliyetler hat safhadadır. Üstelik tarımsal faaliyetlerden elde edilen ihraç fazlası ürünler dış ülkelere ihraç edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır. Tektonik ovalardan olan altınbaşak ovası ve diğer tektonik ovaların Türkiye haritası üzerindeki dağılımlarına bakıldığında fay hatlarının üzerinde oluştukları görülür. Bu durumdan dolayı tektonik ovalar deprem kuşakları üzerinde yer almaktadır. Altınbaşak ovası yükselti bakımından doğudan batıya doğru azalır.

Türkiye'deki ovalar yükselti bakımından Türkiye Fiziki Haritasında farklı renklerle gösterilirler. 0-200 metre arasında olan ovalar koyu yeşil, 200-500 metre arası olan ovalar açık yeşil, 500-1000 metre arasındaki ovalar sarı renk ile gösterilir. Altınbaşak ovası haritada sarı renk ile yerini alır. 1000-1500 metre arası ovalar ise turuncu ve 1500 metreden yüksek olan ovalar ise kahverenginin tonlarıyla belirtilmiştir. Altınbaşak ovası ve diğer ovalarda çevreleri açısından çukurda kalmaları ve etrafının örtülü olmasından dolayı toprakları son derece verimlidir.
" } ] }