{ "title": "Akdeniz Bölgesindeki Ovalar", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/akdeniz-bolgesindeki-ocalar.jpg", "date": "19.01.2024 04:55:55", "author": "Mervenur Elpit", "article": [ { "article": "
Akdeniz bölgesindeki ovalar, Akdeniz Bölgesi bilindiği gibi Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir. Akdeniz bölgesinin ikliminden dolayı ve sulama imkânının olması nedeniyle elverişli topraklardır. Bu ovalar Türkiye'de önemli bir tarım alanı olarak da kullanılmaktadır. Bölgenin önemli ovalarının başında gelen Çukurova, Antalya Ovası, Amik Ovası ve Elmalı ovası gelmektedir.

Bunların dışında Akdeniz bölgesinde bulunan diğer ovalar;
Çukurova: Akdeniz bölgesinin Adana ilçesinin doğusunda yer alan Çukurova, tarım alanından zengindir. Turunçgiller ve pamuk bakımından zengin olan Çukurova da çeşitli sebzelerde yetişmektedir. Çevresinde bulunan sulama kanalları nedeni ile elverişli tarım toprakları bulunan Çukurova da turfanda sebze bakımından da zengindir. Bölgede bulunan üç ilde ticaret, endüstri bakımından da gelişmiştir.

Antalya Ovası: Akdeniz bölgesinde bulunan Antalya Ovası Antalya körfezinde yer alır. Toprakları alüvyondan oluşmuştur. Yazları sıcak kışları ılık geçen bu iklim tipinde turunçgiller, muz, pamuk, zeytin gibi sebze ve meyveler burada yetiştirilebilir. Bunların yanı sıra mısır, tahıl ve baklagiller de yetiştirilebilir. Bu nedenle çok verimli topraklara sahip olan Antalya Ovası Türkiye için önemli tarım merkezleri arasında yer almaktadır.

Acıpayam Ovası: Denizli de bulunan Acıpayam ovası Ege Bölgesinin Güneybatısın da bulunmaktadır. Denizli iline 42 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Yüksek dağların bulunduğu Acıpayam ovasını sulayan Dalaman çayıdır. Karasal iklim yaşayan Acıpayam ovasında yazlar çok sıcak geçmekte olup kışları çok soğuk geçmektedir. Yüksek kesimlerinde çam ormanları bulunmaktadır. Deniz düzeyinden yaklaşık olarak 950 m yükseklikte bulunmaktadır.

Silifke Ovası: Türkiye'nin Mersin iline bağlı olup Silke ilçesinde bulunan Silifke Ovası Toros Dağlarının ve Akdeniz'in arasında arasında bulunmaktadır. Yükselti bakımından doğudan batıya doğru azalmaktadır. Tipik Akdeniz iklimini yaşadığı görülen Silifke ovasında yazın kurak ve sıcak kışın ılık ve yağışlı geçmektedir.

Amik Ovası: Hatay ilinde bulunmakta olan Amik ovası aynı zamanda Türkiye'nin en verimli arazilerinin başında gelmektedir. Hatay'ın en büyük toprak düzlüğünü oluşturan Amik Ovası kalın bir alüvyal tabakası içermektedir. Sulama açısından Asi Nehriyle birlikte Karasu ve Afrin çaylarıyla da beslenmektedir.

Elmalı Ovası: Antalya'nın Elmalı ilçesinde bulunan Elmalı Ovası ilin Güneyinde yer almaktadır. Ziraat bakımından verimli olan bu ova eskiden Karagöl ve Avlan gölünden beslenmektedir. Şimdi ise doğal denge bozulmuştur.

Isparta Ovası: Akdeniz bölgesinin önemli illerinden biri olan Isparta'nın iklimi Akdeniz iklimi ve Karasal iklim arasında geçişli bir iklim yaşamaktadır. Geçişli bir iklim yaşamasının sebebi Toros Dağlarının arkasında yer aldığı içindir. Bitki örtüsü bozkır olan Isparta ovasının elverişli toprakları vardır.

Kestel Ovası: Akdeniz bölgesinin Burdur ilinin batı kısmında bulunan Kestel ovası çevresinde bulunan dağlardan dolayı körfez gibi görünmektedir. Güneyde bulunan Korkuteli Ovası ile birleşmektedir. Düz ovanın ortalarında bulunan tepecikler görülür.

Maraş Ovası: Kahramanmaraş şehrinde yer alan Maraş Ovası Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. İle 7 km uzaklıkta bulunmaktadır. Amik ovasının devamını oluşturan Maraş Ovası fay sistemine bağlı olarak bir çöküntü ovasıdır.
" } ] }