{ "title": "Adapazarı Ovası", "image": "https://www.ova.gen.tr/images/Adapazari-Ovasi-92.jpg", "date": "20.01.2024 06:00:08", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Adapazarı ovası, Adapazarı ovası Marmara bölgesinin doğusunda yer almakta olan alüvyal bir ovadır. Samanlı dağları ile Karadeniz arasında kuzey Anadolu fay hattı üzerinde Sakarya nehrindeki alüvyonların birikmesi ile oluşmuş tektonik kökenli bir ovadır. Adapazarı ovasına Fikova da denilir. 1. Dereceden deprem kuşağında yer alan Adapazarı ovası bölgedeki yapı hasarları incelendiğinde jeolojik zemin özelliğinin belirleyici olduğu görülür.

Adapazarı ovasının özellikleri nelerdir?

Adapazarı ovasının denizden yüksekliği yaklaşık 30 metre kadar olup, 600 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Adapazarı ovası 19. Yy da Balkan ve Kafkas göçmenlerinin adaya yerleşmesi ile önemli bir yerleşim birimi halini almıştır. Adapazarı ovası tam bir tarım alanıdır. Tütün, patates, mısır ve şeker pancarı üretimi yapılmaktadır.

İstanbul ile Anadolu'nun iç kesimlerini birbirine bağlayan önemli karayollarına sahiptir. Ülkemizin en önemli karayollarından D-100 ve TEM otoyolu buradan geçtiğinden sanayi faaliyetleri oldukça yoğunluktur. Adapazarı ovası tabanı Sapanca Gölü'ne dayanan kesim dışında platolardan, dik eğimli sağlardan oluşur.

Adapazarı ovası Sakarya nehrinden geçen sularını Karadeniz'e boşaltır. Ovada çok zengin su rezevleri bulunur. Tarım alanlarında bu sulardan faydalanılır. Adapazarı ovasının daha öncelerden bataklık olduğu bilinmektedir. Bu bataklık kurutularak yerleşim birimi haline getirilmiştir. Bu nedenle tarımsal olarak çok fazla şey yetiştirilmektedir. Bu kadar verimli bir bölge olan Adapazarı'nda yerleşim daha fazla yer kapladığından dolayı yeterli derecede verim sağlanamamaktadır. Tarım arazileri üzerinde bina ve sanayi bölgeleri daha çok alan kaplamaktadır.

Adapazarı ovasınınyerleşkesi

15-20 km kuzeyindeki bölümde yeni yerleşim alanı kurulmaktadır. Adapazarı ovası akyazı, Adapazarı ve hendek ilçelerinin bir kısmını kapsamaktadır. Ova güneyden kuzeye doğru alçalmaktadır. Ovada bazı alanlarda tepecikler bulunmaktadır. Erenler, Alibey ve Tersiye tepesi bunlardan birkaçıdır.

Adapazarı ovasının genel karakteri graben olup, kuzeyi ve güneyi faylarla kaplıdır. Sakarya ili nüfusunun büyük bir kısmı Adapazarı ovasında barınmaktadır. Adapazarı ovasını Sakarya ırmağı ve Mudurnu çayı sulamaktadır. Ovada büyük bir yer kaplayan Sakarya ırmağının suları, sağanak yağışların çok olduğu ve karların eridiği zaman taşarak ovayı basmaktadır. Taban suyu yüksek olduğundan taşan sular çekildikten sonra kalan sulardan oluşan bataklıklar uzun süre kalmaktadır. Adapazarı ovası Sakarya'nın en büyük ovasıdır.
" } ] }